17. Uw smartphone richt schade aan…

Waardevolle grondstoffen uit oude toestellen verdwijnen nog te veel in de vuilbak. Of blijven liggen in de kast.

Nog veel te weinig oude toestellen worden gerecycleerd. Ook omdat recycleren duur is. Vaak is het goedkoper om gewoon nieuwe grondstoffen te gebruiken.

Deze grondstoffen zijn bijvoorbeeld goud en kobalt. Dat komt uit Congo, de mensen daar moeten in ongezonde en armoedige omstandigheden werken.

Deze stoffen worden in mijnen naar bovengehaald. Dit veroorzaakt veel schade aan het milieu. Er komt gif terecht in de natuur. Er komen broeikasgassen vrij.

Er is een bedrijf dat een redelijk eerlijke telefoon op de markt brengt: Fairphone. In deze gsm zitten zoveel mogelijk gerecycleerde materialen. De onderdelen kan je gemakkelijk vervangen, zodat je niet de hele gsm hoeft weg te gooien als er iets stuk is.

De Fairphone kost 450 euro. Hij wordt gemaakt door een Nederlands bedrijf dat duurzaam wil zijn en eerlijk voor de arbeiders die in de mijnen werken.

Maar wij kunnen zelf ook ons steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door onze toestellen langer te gebruiken. Of door onze oude toestellen uit de kast te halen en naar het recyclagepark te brengen.

Het tv-programma “Make Belgium great again” spoorde ons al aan om oude toestellen te recycleren. Klik hier om het filmpje te zien.

—————-

QUIZZZZZZZZTET

  1. Welke waardevolle stoffen zitten er zoal in smartphones?
  2. Hoe haalt men die stoffen uit de aarde?
  3. Welke oplossingen heeft de “Fairphone” om een eerlijke telefoon te maken?
  4. Wat kunnen we zelf doen voor een duurzamer gebruik van toestellen?

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑